Information om Zooms kapacitet - och en del tips

När alla universitet flyttar online...

...ställer det stora krav på kapaciteten i våra system

Under slutet av vecka 11/2020 var det många kollegor på 96 lärosäten i Norden som kom på samma briljanta idé - att undervisa via Zoom. Det resulterade i stora svårigheter - det gick inte att starta möten eller att komma in i möten och breakout rooms fungerade inte. Sedan dess har NORDUnet och Zoom byggt ut kapaciteten så att den är mångdubbelt större. Under vissa perioder, fr a vid terminsstart, är det fortfarande (höst 2021) många som behöver ha möten. För säkerhets skull rekommenderar vi därför att:

• planera för att kunna kommunicera via mer än en kanal (e-post/lärplattform/andra kurssidor)
  • istället för att chansa på att det går att hålla föreläsning online kan du lägga upp förinspelade filmer, läsanvisningar och powerpointpresentationer till studenterna (även pedagogiskt ett bättre val!)
  • stäm sedan möte med studenterna för att diskutera eller svara på deras frågor utifrån vad de tittat på eller läst.

Det ser ut som att belastningen i Zoom är störst mellan kl 10 och 13 och därefter dalar till en behaglig nivå fram till kl 15. Av det följer att de klokt att lägga mycket viktiga möten utanför de tiderna.

Sidansvarig: lotta.abjornssonahu.luse | 2021-08-16