Ramverk för pedagogisk meritering

Hur erkänns din pedagogiska kompetensutveckling vid Lunds universitet?

Med utgångspunkt i internationell praxis och i linje med universitetets strategiska mål och styrdokument har beslut fattats om att införa ett universitetsövergripande ramverk för utveckling av pedagogisk kompetens och erkännande av pedagogisk skicklighet (STYR 2024/1118). Ramverket ska stödja din kompetensutveckling och karriärutveckling, och vara till nytta vid erkännande, rekrytering och befordran baserat på pedagogisk kompetens.

På denna sida hittar du:

  • introduktion till ramverket
  • vägledning för insamling av dokumentation
  • lärares guide till ramverket
  • prefekters guide till ramverket
  • lärarförslagsnämnders guide till ramverket
  • fakulteternas guide till ramverket.

Introduktion till ramverket

Ramverket beskriver fyra nivåer av pedagogisk kompetens för universitetslärare: kompetent lärare, meriteradlärare, excellent lärare, samt nationellt och internationellt ledande lärare.

LU pedagogical regocnition framework

Nivåerna motsvarar inte Lunds universitets anställningsordning. För vissa lärare kan utvecklingen inom ramverket sammanfalla med befordran från biträdande universitetslektor till lektor, docent och professor, i takt med motsvarande forskningsmeritering. För andra kan forskning, undervisning eller samverkan utgöra en större del av den akademiska portföljen, vilket kan innebära att kompetensen utvecklas olika inom olika områden.

Ramverket ger ett generellt förhållningssätt till att värdera pedagogisk erfarenhet och kompetens. Det är inte en komplett lista över vad som ska förväntas av en individ vid ett specifikt tillfälle i en befordrings- eller anställningsprocess, men ger såväl lärare som fakulteter flexibilitet att prioritera utveckling utifrån behov. Vissa institutioner kan behöva en lärare med ämnesspecifik undervisningskompetens, medan andra söker forskningsspecialisering för att stärka extern finansiering. I vissa fall är pedagogiskt ledarskap centralt, medan det i andra fall räcker med att vara en skicklig och kollegial pedagog. Fakulteterna har möjlighet att anpassa ramverket till specifika förutsättningar och behov. Som lärare bör du alltid rådgöra med din prefekt om vad som gäller vid din fakultet.

Webbplatsens vägledningar kompletterar ramverket och är avsedda att stödja:

  • enskilda lärare, i planeringen av karriärvägar utifrån individuella styrkor och intressen
  • prefekter och mentorer, i att ge råd och skapa möjligheter till pedagogisk utveckling
  • lärarförslagsnämnder, i att stärka kunskapen om bedömning av pedagogisk kompetens
  • externa sakkunniga, som skriver utlåtanden för läraranställningar och befordringar
  • fakulteter, i arbetet med att införa system för erkännande och belöning av pedagogisk kompetens
  • HR, så att vägledningen integreras i fortbildning som erbjuds i kompetensportalen.

Lärares guide till ramverket

Ramverket ger lärare ett tydligt verktyg för att dokumentera sin pedagogiska utveckling och sina insatser, vilket är användbart vid utvecklingssamtal, lönesamtal samt ansökan om anställning eller befordran. Ramverket omfattar fyra nivåer som motsvarar olika grader av expertis och påverkansgrad i undervisning och lärande. Varje nivå definieras av kriterier inom fem områden:

  1. Erfarenhet av undervisning
  2. Erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete
  3. Deltagande i relevant professionell utveckling
  4. Deltagande i peer review av utbildningsverksamhet
  5. Publicering av vetenskapligt arbete och resurser

Pedagogisk utveckling bör diskuteras vid det årliga medarbetarsamtalet. Ett bra sätt att inleda samtalet är att reflektera över vilken nivå i ramverket du bedömer att du befinner dig på och var du vill vara framöver. Diskutera dina insatser under det gångna året, vad du vill utveckla nästa år och vilket stöd du behöver.

Ramverket är inte avsett att fungera som en bestämd checklista utan ska användas som ett flexibelt verktyg för reflektion, identifiering av styrkor och utvecklingsområden samt planering av fortsatt kompetensutveckling. Ett gemensamt ramverk underlättar samtal med prefekt, mentor och kollegor.

Att samla dokumentation bör ske naturligt i det dagliga arbetet. Anteckna hur undervisningstillfällen gått, reflektera över effekterna av seminarier eller val av kurslitteratur, lär av kollegors undervisning eller stöd en kollega i dennes undervisning.

Prefekters guide till ramverket

Prefekten har en central roll i att stötta lärares prioriteringar i karriärutvecklingen. Det gäller att balansera tid mellan undervisning, forskning och andra aktiviteter såsom ledarskap och samverkan.

Olika lärare har olika karriärvägar, något som inte alltid uppmärksammats i karriärplanering. Under olika perioder kan fokus skifta: en ny kurs ska utvecklas, ett nytt system införas eller en extern forskningsutlysning kräver extra insatser. Ramverket ger en struktur för att prata om den pedagogiska delen av karriären.

Vi rekommenderar att prefekter diskuterar pedagogisk kompetensutveckling med varje lärare vid det årliga utvecklingssamtalet. Samtalet bör inledas med att läraren beskriver vilken nivå hen upplever sig vara på och vilken utveckling hen önskar. Läraren kan då berätta om undervisningsinsatser, kompetensutveckling, samarbete med kollegor och liknande.

Området kan även behandlas i ledarskapsutbildningar som universitetet centralt erbjuder.

Lärarförslagsnämnders guide till ramverket

Lärarförslagsnämnder spelar en avgörande roll för utbildningskvaliteten vid Lunds universitet. Enligt rekryteringsreglerna ska forskning och undervisning bedömas med lika omsorg. Ramverket ger en struktur för bedömning av pedagogisk kompetens.

Fakulteternas guide till ramverket

Varje fakultet bör ha en egen plan för erkännande och belöning av pedagogisk kompetens och prestationer. Planen ska vara i linje med universitetets ramverk för högskolepedagogisk kompetensutveckling men utformas utifrån fakultetens egna behov och prioriteringar.

Fakultetsplanen ska

  • säkerställa att all rekrytering av undervisande personal utgår från tydliga förväntningar om pedagogisk kompetens, med en lägstanivå som krav
  • stödja pedagogisk kompetensutveckling genom hela den akademiska karriären
  • uppmuntra och belöna pedagogiskt ledarskap
  • regelbundet följa upp erkännande av pedagogisk kompetens och meriter.

Kompetens- och karriärutveckling på medarbetarwebben

Besök medarbetarwebben för att läsa mer om professionell utveckling, karriärutveckling och medarbetarsamtal.

Sidansvarig: caroline.cabotuvet.luse | 2025-05-16