Dokumentation av pedagogisk kompetens

Den akademiska portföljen används vid ansökningar, befordran och tillsvidareanställningar, men kan även fungera som ett underlag i utvecklingssamtal. 

Vid Lunds universitet ska den akademiska portföljen omfatta forskning, undervisning, samverkan och andra professionella aktiviteter. Inom detta ramverk utgör den pedagogiska portföljen ett centralt verktyg för att dokumentera, reflektera över och utvärdera det egna pedagogiska arbetet och engagemanget. Sådana portföljer krävs ofta vid ansökningar till akademiska tjänster, vid befordran och inom fakulteternas meriteringssystem. Därför rekommenderas alla lärare att skapa en separat pedagogisk portfölj och att uppdatera den kontinuerligt.

På denna sida hittar du

  • en introduktion till den pedagogiska portföljen
  • principer för att skapa och underhålla en pedagogisk portfölj
  • stöd för att skriva en pedagogisk portfölj.

Introduktion till den pedagogiska portföljen

En pedagogisk portfölj är ett etablerat verktyg för att på ett strukturerat och meningsfullt sätt dokumentera undervisningspraktik och pedagogiska prestationer. Portföljen bör innehålla såväl kvantitativa som kvalitativa underlag som gör det möjligt att bedöma pedagogisk kompetens, samt synliggöra undervisningsprinciper och deras inverkan på studenters lärande. En väl genomarbetad och relevant portfölj ger läraren möjlighet att tydligt kommunicera sin pedagogiska skicklighet.

Syftet med att utforma en pedagogisk portfölj kan variera. För vissa är det ett tillfälle att reflektera över och vidareutveckla sin undervisning genom att analysera egna erfarenheter – både framgångar och utmaningar – och för andra fungerar portföljen som ett formellt dokument som synliggör den pedagogiska erfarenheten och kvalifikationen i samband med meritering och karriärutveckling. Oavsett syfte erbjuder portföljen ett strukturerat sätt att lyfta fram engagemanget i lärarrollen och de medvetna insatser som görs för att utvecklas professionellt.

Jämfört med portföljer för att dokumentera vetenskapliga meriter är den pedagogiska portföljen ett relativt nytt inslag inom akademin. Trots detta har efterfrågan på sådana dokument ökat i takt med att lärosäten i allt större utsträckning vill uppmärksamma och belöna pedagogisk kompetens.

Centrala principer för att skapa en pedagogisk portfölj

  • Påbörja dokumentationen tidigt
    Samla kontinuerligt material som speglar dina olika undervisningserfarenheter – exempelvis lektionsplaner, reflektionsanteckningar, examinationsuppgifter, studentfeedback, kollegiala bedömningar och exempel på studentarbeten. Även kursplanering, bedömningsunderlag och digitala resurser är värdefulla. Om du är involverad i pedagogiskt utvecklingsarbete på institutions- eller fakultetsnivå, inkludera gärna dokumentation från kvalitetsarbete, kommittéarbete eller samverkan med studenter.
  • Dokumentera utvecklingsarbete
    Visa hur du arbetat med nya undervisnings- och lärandeaktiviteter. Det kan handla om inkluderande undervisningsmetoder, utformning av bedömningsformer, kursplanering eller studentstöd. Med tiden utgör detta en grund som möjliggör urval av de mest representativa och betydelsefulla exemplen.
  • Anpassa portföljen till syftet
    När du förbereder en portfölj för ett specifikt ändamål är det viktigt att anpassa innehållet efter de kriterier som gäller. Gå noggrant igenom de riktlinjer som tillämpas och betona de aspekter av din undervisning som är särskilt relevanta för sammanhanget.
  • Fokusera på studentcentrerade metoder
    Lyft fram de strategier och undervisningsformer du använder för att främja studenters lärande och engagemang. Beskriv gärna aktiverande undervisningsformer eller projekt som utvecklar studenternas kreativitet och kritiska tänkande. Det är viktigt att tydligt visa vad och hur studenter faktiskt lär sig genom din undervisning.
  • Reflektera över din pedagogiska utveckling
    En portfölj handlar inte bara om att visa vad du har gjort, utan också om att visa hur du har utvecklats som lärare över tid. Inkludera avsnitt där du reflekterar över erfarenheter, identifierar utmaningar och redogör för hur du arbetat med din egen professionella utveckling.

Genom att arbeta med en pedagogisk portfölj får du möjlighet att formulera en sammanhängande berättelse om din utveckling som akademisk lärare, dokumentera dina insatser och lyfta fram ditt engagemang för undervisning. En välstrukturerad portfölj kan därmed vara ett värdefullt verktyg, både för personlig utveckling och för karriärmässiga syften.

Stöd för att skriva en pedagogisk portfölj

AHU (Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling) erbjuder en kurs om den pedagogiska portföljen. Kursen fokuserar på principer och metoder för att dokumentera pedagogiska meriter och kvalifikationer, med särskild tonvikt på att skriva en reflekterande och välstrukturerad portfölj. Kursdeltagare får även möjlighet att arbeta med sin egen portfölj under kursens gång.

Läs mer om kursen Teaching Portfolio

Decorative Image.

Kursen Teaching Portfolio

Läs mer och anmäl dig till kursen Teaching Portfolio.

Decorative Image.

Pedagogiskt ramverk

Läs om ramverket för pedagogiskt erkännande, som vägleder dig i pedagogisk utveckling och erkännande vid Lunds universitet.

Sidansvarig: caroline.cabotuvet.luse | 2025-05-19