Möjligheter till utveckling av din pedagogiska skicklighet

När du planerar din pedagogiska kompetensutveckling, från teoretiska utgångspunkter och planering till praktik och observation, finns ett brett utbud av stöd att tillgå vid Lunds universitet. Detta stöd kan erbjudas på institutions- och fakultetsnivå, såväl som genom universitetets pedagogiska stödenheter.

Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU) vid Lunds universitet tillhandahåller en rad insatser som syftar till att främja din pedagogiska kompetensutveckling:

  • workshopar, seminarier och föreläsningar
  • pedagogiska kurser (till exempel inom högskolepedagogik)
  • Scholarship of Teaching and Learning (SoTL)
  • konsultation och kollegiala samtal.

Workshopar, seminarier och föreläsningar

AHUs aktiviteter erbjuds i olika format – såsom workshopar, seminarier eller föreläsningar – beroende på grad av förberedelse och engagemang. Ett antal återkommande workshopar fokuserar på specifika teman, exempelvis utformning av läraktiviteter, muntlig examination och undervisning med fokus på hållbarhet. Vi bjuder också regelbundet in föreläsare, både från Lunds universitet och andra lärosäten, nationellt och internationellt, för att hålla tematiska föreläsningar. På begäran kan vi även anordna seminarier för kollegor inom en specifik institution eller fakultet.

Se aktuellt program på ahu.lu.se

Pedagogiska kurser

Våra kurser är interaktiva, reflekterande och starkt förankrade i aktuell pedagogisk forskning och litteratur. Utgångspunkten är deltagarens egen undervisning och kontext. Kursutbud och innehåll utformas i enlighet med Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) rekommendationer. Kurserna ges på svenska och engelska, både på campus och digitalt.

Vid Lunds universitet krävs normalt minst fem veckors högskolepedagogisk utbildning för en lärarbefattning.

Läs mer om aktuella kurser på ahu.lu.se

Vi erbjuder fyra olika kurstyper

  • Introduktionskurs
    En grundläggande kurs som introducerar pedagogiska principer och praxis inom svensk högskolekontext. Den riktar sig främst till nya lärare och motsvarar två veckors pedagogisk utbildning.
  • Fortsättningskurs
    En fördjupande kurs för deltagare som genomgått Introduktionskursen. Fokus ligger på studentcentrerad kursdesign och kursen är särskilt relevant för personer med kursansvar. Motsvarar tre veckors utbildning.
  • Tematiska kurser
    Kurser med fördjupning inom särskilda pedagogiska områden. Dessa erbjuds inte varje termin, men annonseras i god tid för att möjliggöra planering. De motsvarar vanligen en till tre veckors pedagogisk utbildning.
  • Projektkurser
    Deltagarna genomför individuella eller gruppbaserade utvecklingsprojekt. Dessa kan omfatta en eller tre veckors pedagogisk utbildning beroende på projektets omfattning och syftar till att systematiskt utforska undervisningsrelaterade utmaningar.

Scholarship of Teaching and Learning (SoTL)

SoTL avser systematiska och forskningsbaserade studier av undervisningspraktik och studenters lärande med syfte att utveckla undervisningen. Det handlar om att reflektera över och analysera sin undervisning, samt att sprida insikter till kollegor för att bidra till pedagogisk utveckling inom och mellan ämnesområden.

Våra kurser syftar till att stödja denna vetenskapliga ansats genom genomförandet av kursprojekt. Beroende på ambition kan dessa projekt delas lokalt eller skickas in för publicering i vetenskapliga tidskrifter såsom:

Du kan även välja att presentera dina projekt vid universitetets utvecklingskonferens eller vid pedagogiska inspirationskonferenser på fakultetsnivå.

Lunds universitets pedagogiska utvecklingskonferens

Lunds universitet anordnar vartannat år en universitetsövergripande pedagogisk konferens. Konferensen organiseras av utbildningsnämnden i samarbete med fakulteterna och AHU. Syftet är att erbjuda en arena där universitetets lärare kan dela erfarenheter och insikter kring undervisning och lärande.

Läs mer på ahu.lu.se

Fakulteternas inspirationskonferenser

Flera fakulteter arrangerar egna inspirationskonferenser, vanligtvis de år då LUTL inte äger rum. Dessa konferenser ger möjlighet till ämnesspecifik fördjupning och kollegiala samtal om undervisningsmetoder. Kontakta din fakultet för information om kommande evenemang och teman.

Konsultation

Vid frågor eller särskilda behov relaterade till undervisning och lärande är du välkommen att kontakta AHU. Vi erbjuder konsultativt stöd och skräddarsydda insatser, såsom planering av seminarier eller workshopar anpassade till din institution eller lärargrupps behov.

Kollegiala samtal

Slutligen vill vi lyfta vikten av det kollegiala lärandet. Dina närmaste kollegor är ofta en av de främsta resurserna för pedagogisk utveckling. Vi uppmuntrar informella samtal i vardagliga sammanhang – under fikaraster, institutionsmöten, handledning eller utvecklingssamtal. Det är ofta just i dessa trygga miljöer som idéer väcks och utvecklas, och där pedagogiskt lärande får verklig förankring.

Decorative Image.

Högskolepedagogiska kurser

Vi erbjuder varje termin högskolepedagogiska kurser för både nya och erfarna lärare.

Decorative Image

Evenemang

Här hittar du föreläsningar, seminarier och workshops som stöd för att utveckla din pedagogiska kompetens.

Decorative Image.

Pedagogiskt ramverk

Läs om ramverket för pedagogiskt erkännande, som vägleder dig i pedagogisk utveckling och erkännande vid Lunds universitet.

Sidansvarig: caroline.cabotuvet.luse | 2025-05-19